Τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, ξεκινάει το 48ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών, με τίτλο «Μπάιρον: O Προσκυνητής της Αιωνιότητας» (Byron: The Pilgrim of Eternity). Τη διοργάνωσή του έχει αναλάβει η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Η επίσημη τελετή έναρξης θα λάβει χώρα στη Μεγάλη Αίθουσα του Κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με χαιρετισμούς και ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και ακαδημαϊκών.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1-7 Ιουλίου 2024 στην Αθήνα και το Μεσολόγγι. Σε αυτό θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 100 σύνεδροι, 67 ομιλητές και ομιλήτριες από 48 πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Στις εργασίες του θα εξεταστεί η δράση και ο φιλελληνισμός του Μπάιρον καθώς και η διαχρονική πρόσληψη και επιρροή του εμβληματικού ρομαντικού ποιητή. Πέρα από τις εισηγήσεις το Συνέδριο θα περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως απαγγελίες ποιημάτων, συναυλίες καθώς και επισκέψεις σε μουσεία και σε ιστορικούς χώρους.
Το Συνέδριο έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον Θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, του ενδοξότερου φιλέλληνα όλων των εποχών. Μάλιστα, το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο 5ος Κόμης του Lytton (άμεσος απόγονος του Λόρδου Μπάιρον) και ο Robin James Byron, 13ος Βαρόνος Byron.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ειδική ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://www.messolonghibyronsociety.gr/ibc2024/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3M-iQzU-YkVkJXpEBonsXBLveVV6RhpxStobIs3CWzsTDOTA8DFtSpew0_aem_CVpgAp8VRSiXiWK-bU53Zg
Στις 20 Οκτωβρίου 1827 στις δυτικές ακτές της Μεσσηνίας έγινε η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα στην ιστορία του 19ου αιώνα. Στον κόλπο της Πύλου (ενετική ονομασία Ναβαρίνο) οι ενωμένες ναυτικές δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αντιμετώπισαν με επιτυχία τον Τουρκοαιγυπτιακό στόλο, καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά.
Λίγες εβδομάδες αργότερα η Ναυμαχία και το νικηφόρο αποτέλεσμα έγιναν γνωστά στην Ευρώπη και στην Αμερική προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. Ο ενθουσιασμός για τη νίκη ήταν τόσο μεγάλος, ώστε νησιά, ακρωτήρια ακόμα και πόλεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, που βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Μεσσηνία, ονομάστηκαν Ναβαρίνο.
Το νησί Ναβαρίνο στην Παταγονία
Πινακίδα στο Puerto Navarino της Χιλής (Πηγή: Google maps)Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, ένα μικρό νησί στην Παταγονία της Νότιας Αμερικής ονομάζεται Isla Navarino. Το νησί ανήκει στη Χιλή και βρίσκεται μεταξύ της Γης του Πυρός και του Ακρωτηρίου Χορν, απέναντι από την Ανταρκτική. Το Isla Navarino πήρε το όνομά του το 1828 από δύο αξιωματικούς μίας αγγλικής εξερευνητικής αποστολής που έκανε υδρογραφικές έρευνες στην περιοχή την περίοδο εκείνη. Ο Philip Parker King και ο Robert Fitzroy, λοιπόν, βρίσκονταν πάνω στο πλοίο και αντίκριζαν το άγνωστο σε αυτούς νησί όταν ενημερώθηκαν για το νικηφόρο αποτέλεσμα της Ναυμαχίας. Ήταν τόσο χαρούμενοι για τα νέα, ώστε αποφάσισαν να του δώσουν το όνομα Navarino πριν ακόμα χαράξουν τις ακτές του.
Το σήμα της πόλης Greece στις ΗΠΑ (Πηγή: Town of Greece - Facebook)Όταν στις ΗΠΑ έγινε γνωστή η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης οι Αμερικάνοι ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από τον αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων. Στα μάτια τους οι σύγχρονοι Έλληνες ήταν οι απόγονοι των ένδοξων Αρχαίων, γι’ αυτό τους βοήθησαν σημαντικά, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο φιλελληνισμός των Αμερικανών ήταν τόσο έντονος, ώστε έδιναν σε αμερικανικές πόλεις ονόματα επηρεασμένα από την Επανάσταση και την Ελλάδα. Μία τέτοια περίπτωση πόλης είναι η Greece (Ελλάδα), η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1822.
Σήμερα η Greece ανήκει στην κομητεία του Monroe της Νέας Υόρκης και ουσιαστικά αποτελεί προάστιο του Rochester, πρωτεύουσας της κομητείας. Ανατολικά βρέχεται από τον ποταμό Genesee και βόρεια από τη λίμνη του Ontario. Έχει πληθυσμό 96.100 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και τη βιομηχανία.
Ο αμερικανικός φιλελληνισμός συνέβαλε ουσιαστικά στην παγκόσμια ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και στήριξε την Επανάσταση του 1821 σε πολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο. Η συνεισφορά των Φιλελλήνων από τις ΗΠΑ ήταν τόσο μεγάλη, ώστε τα ονόματά τους έχουν μείνει ανεξίτηλα σε πολλά βιβλία ιστορίας. Σχεδόν διακόσια χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η μνήμη και η παρουσία τους στην Αθήνα παραμένει ακόμη «ζωντανή»! Καθημερινά μπορούμε να τους «συναντήσουμε» γύρω μας στην ελληνική πρωτεύουσα, αφού υπάρχουν δρόμοι, σχολείο και μνημείο που φέρουν τα ονόματα γνωστών Αμερικανών φιλελλήνων.
Η οδός και το σχολείο Χιλλ
Οδός Χιλλ στην Πλάκα (Πηγή: Google maps)Η οδός και το σχολείο Χιλλ έχουν πάρει το όνομά τους από τον Ιωάννη-Ερρίκο Χιλλ (John Henry Hill), έναν Αμερικανό φιλέλληνα ιεραπόστολο από την Κολούμπια, που ήρθε με τη σύζυγό του στην Αθήνα προσφέροντας πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο.