Το 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και η παγκόσμια σημασία της» του Βρετανού φιλέλληνα καθηγητή Roderick Beaton. Στο έργο αυτό ο συγγραφέας σκιαγραφεί –μέσα σε 91 σελίδες– την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης και παρουσιάζει τον παγκόσμιο αντίκτυπό της, γεγονός που την καθιστά επίκαιρη μέχρι και τις μέρες μας. Αρχικά καταγράφονται σημαντικά παγκόσμια πολιτικά και στρατιωτικά τεκταινόμενα στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα προκειμένου να αναδειχθεί το περικείμενο της εποχής. Εν συνεχεία περιγράφονται οι εκκλήσεις υπέρ των Ελλήνων προς την Ευρώπη και μελετάται η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων έναντι των Ελλήνων και του Αγώνα τους. Ο καθηγητής διατρέχει τα 9 επαναστατικά χρόνια και ολοκληρώνει την ιστορική αναδρομή το 1832 με τον ορισμό του Όθωνα ως Βασιλιά της Ελλάδας. Το έργο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αιώρα» (σε μετάφραση της Δέσποινας Κανελλοπούλου) και αποτελεί εμπλουτισμένη έκδοση της ομιλίας του καθηγητή R. Beaton που δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2020 στο πλαίσιο σειράς διαδικτυακών διαλέξεων του British School of Athens.
Τον Ιούλιο του 2022, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη Μάχη του Πέτα (4/7/1822), κυκλοφόρησε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό σε συνεργασία με το Μουσείο Φιλελληνισμού ένα ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο: «Η Μάχη του Πέτα - Θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής ενοποίησης». Το βιβλίο παρουσιάζει ένα περιεκτικό χρονικό της Μάχης του Πέτα δίνοντας πληροφορίες για τη σύσταση του Τακτικού Στρατού και του Τάγματος Φιλελλήνων, την εκστρατεία της Ηπείρου και τις μάχες στο Κομπότι και στο Πέτα. Επίσης, μελετάται ο ρόλος των φιλελλήνων στις συγκρούσεις και γίνεται εκτενής καταγραφή των εθελοντών που πήραν μέρος σε αυτές παρέχοντας παράλληλα σύντομες βιογραφικές πληροφορίες για τον καθένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο είναι γραμμένο σε 6 γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Πολωνικά και η μετάφραση έγινε από απογόνους φιλελλήνων που συμμετείχαν στα γεγονότα. Συγγραφείς του έργου είναι ο πρόεδρος του Μουσείου Φιλελληνισμού κύριος Κωνσταντίνος Βελέντζας και Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά-Πέτα κυρία Ροζίνα Βαβέτση.
Το βιβλίο του Γερμανού φιλέλληνα καθηγητή Hering Gunnar, με τίτλο «Ο αγώνας των Ελλήνων για την ανεξαρτησία και ο φιλελληνισμός» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης), σκιαγραφεί με τρόπο μεστό το φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη και την Αμερική κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας, αφού πρώτα οροθετεί την έννοια «Φιλελληνισμός», εξετάζει την ιδεολογία των φιλελλήνων, αναλύει τις διαστάσεις και τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος και σημειώνει τη σύνδεσή του με την τέχνη και τον γραπτό λόγο. Το ενδιαφέρον έργο του H. Gunnar, λοιπόν, φέρνει σε επαφή τον αναγνώστη με το φαινόμενο του φιλελληνισμού και αναδεικνύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του. Το βιβλίο αριθμεί 115 σελίδες και η μετάφραση από τα γερμανικά έγινε από τον Αγαθοκλή Αζέλη.