Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στα γραφεία της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ) στην Αθήνα (Ζωσίμου 11) πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα τον Αφροαμερικανικό φιλελληνισμό στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με ομιλητή τον Γιώργο Γιαννίκο, διαχειριστή της σελίδας «Φιλέλληνες της Ιστορίας». Συζητήτριες της παρουσίασης ήταν η κυρία Μαρία Δαμηλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και η κυρία Άννα Καρακατσούλη, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το διάστημα 1-7 Ιουλίου 2024 διεξήχθη στην Αθήνα και το Μεσολόγγι το 48ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών, με τίτλο «Λόρδος Βύρωνας: Ο Προσκυνητής της αιωνιότητας» (Byron: The Pilgrim of Eternity). Το συνέδριο διοργανώθηκε από τη Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τελούσε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε αυτό έλαβαν μέρος περισσότεροι από 100 σύνεδροι, 67 ομιλητές και ομιλήτριες από 48 πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Στις 4 Ιουλίου ο διαχειριστής της σελίδας «Φιλέλληνες της Ιστορίας», Γιώργος Γιαννίκος, παρουσίασε ως εισηγητής την έρευνά του με τίτλο: «Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στον Αγγλόφωνο τύπο του Καναδά το 1824». Σε αυτή μελετήθηκε ο τρόπος που οι Αγγλόφωνες καναδικές εφημερίδες κάλυψαν τον θάνατο και την ταφή του Λόρδου Βύρωνα καθώς και το πώς συνδέθηκε το γεγονός με τα επαναστατικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.
Και αυτή τη σχολική χρονιά οι «Φιλέλληνες της Ιστορίας» συνέχισαν τις εκπαιδευτικές τους επισκέψεις τους σε σχολεία και τις παρουσιάσεις με θέμα τον φιλελληνισμό στα χρόνια της Επανάστασης του 1821.
Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2024, ο δάσκαλος και διαχειριστής της ιστοσελίδας Γιώργος Γιαννίκος επισκέφτηκε το Κ.Δ.Α.Π του 21ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας και παρουσίασε τη δράση «Φιλέλληνες του 1821». Οι μαθητές και οι μαθήτριες γνώρισαν σημαντικές προσωπικότητες φιλελλήνων και ενδιαφέρουσες πτυχές του φιλελληνικού κινήματος στα χρόνια της Επανάστασης. Μετά το τέλος της παρουσίασης ήρθε η ώρα για χειροτεχνία! Τα παιδιά κατασκεύασαν και χρωμάτισαν το δικό τους χάρτινο «φιλελληνικό πιάτο», σύμφωνα με το πρότυπο των φιλελληνικών κεραμικών του 19ου αιώνα.
Τη Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Δ.Σ. Καλαμάτας διεξήχθη, παρουσία 300 περίπου εκπαιδευτικών, μία ενδιαφέρουσα επιμορφωτική ημερίδα με τίτλο: «Καλές πρακτικές – μεθοδολογικές προσεγγίσεις & σχολικές δράσεις Σχολικού Έτους 2022-2023». Η ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο προγραμματισμένων δράσεων ανατροφοδοτικού χαρακτήρα των Δημοτικών Σχολείων της 2ης Ενότητας της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας και την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης της οικείας Ενότητας κ. Μιχαήλ Πολυχρονόπουλος.
Μία από τις ομιλίες-παρουσιάσεις ήταν εκείνη με τίτλο: «Δημιουργία Ιστολογίου – Το φιλελληνικό κίνημα στα χρόνια της επανάστασης» με εισηγητή τον δάσκαλο και υπεύθυνο της συγγραφικής ομάδας της σελίδας μας Γιώργο Γιαννίκο. Το θέμα της εισήγησης ήταν παρουσίαση μίας διδασκαλίας που έγινε στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δυτικής Μάνης με θέμα τον φιλελληνισμό στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Ο ομιλητής, επίσης, αναφέρθηκε στο πώς μία ιστορικού περιεχομένου ιστοσελίδα μπορεί να γίνει πηγή άντλησης πληροφοριών και παρουσίασε διδακτικές προτάσεις για την περαιτέρω διδακτική αξιοποίηση του φιλελληνισμού.
Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, οι «Φιλέλληνες της Ιστορίας» επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Δημόσιου ΙΕΚ Καλαμάτας στο πλαίσιο μίας παρουσίασης με θέμα τον Φιλελληνισμό από το χθες ως το σήμερα.
Οι σπουδαστές των τμημάτων «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» και «Στελέχη Μονάδων Φιλοξενίας» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ενδιαφέρουσες πτυχές του φιλελληνικού κινήματος εστιάζοντας στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Επίσης, έγινε αναφορά στο σήμερα, παρουσιάζοντας «ίχνη» των Φιλελλήνων στη σύγχρονη Ελλάδα και τον κόσμο, όπως φιλελληνικά τοπόσημα, αντικείμενα κ.ά. Η παρουσίαση έγινε από τον Γιώργο Γιαννίκο, μέλος της συγγραφικής ομάδας της σελίδας μας.
Θερμές ευχαριστίες στην καθηγήτρια των Δ.Ι.Ε.Κ. Καλαμάτας, κα Πυρομάλη Ειρήνη καθώς και στη Διεύθυνση των Ι.Ε.Κ για την πρόσκληση και τη συνεργασία.