Το σήμα της πόλης Greece στις ΗΠΑ (Πηγή: Town of Greece - Facebook)Όταν στις ΗΠΑ έγινε γνωστή η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης οι Αμερικάνοι ενθουσιάστηκαν και συγκινήθηκαν από τον αγώνα των υπόδουλων Ελλήνων. Στα μάτια τους οι σύγχρονοι Έλληνες ήταν οι απόγονοι των ένδοξων Αρχαίων, γι’ αυτό τους βοήθησαν σημαντικά, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Ο φιλελληνισμός των Αμερικανών ήταν τόσο έντονος, ώστε έδιναν σε αμερικανικές πόλεις ονόματα επηρεασμένα από την Επανάσταση και την Ελλάδα. Μία τέτοια περίπτωση πόλης είναι η Greece (Ελλάδα), η οποία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1822.
Σήμερα η Greece ανήκει στην κομητεία του Monroe της Νέας Υόρκης και ουσιαστικά αποτελεί προάστιο του Rochester, πρωτεύουσας της κομητείας. Ανατολικά βρέχεται από τον ποταμό Genesee και βόρεια από τη λίμνη του Ontario. Έχει πληθυσμό 96.100 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο και τη βιομηχανία.
Η ίδρυση της πόλης και η σύνδεση με την Ελληνική Επανάσταση
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η πόλη κατοικούταν από Ινδιάνους Ιροκουά [1]. Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην περιοχή ήταν ο Γάλλος εξερευνητής René-Robert Cavelier το 1669. Η ιστορία της περιοχής άλλαξε ριζικά μετά το τέλος του Αμερικανικού Πολέμου Ανεξαρτησίας το 1783. Από το 1792, λοιπόν, ξεκινά η μόνιμη εγκατάσταση Ευρωπαίων αποίκων στην ευρύτερη περιοχή [2].
Απόφαση ίδρυσης της πόλης (Πηγή: Laws of the State of New York, 1822)Ως το 1812 η πόλη ονομαζόταν Northhampton, ενώ το 1813 μετονομάστηκε σε Gates. Στις 22 Μαρτίου 1822 η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αποφάσισε με νόμο η πόλη να χωριστεί σε δύο μέρη και να σχηματιστούν δύο νέες. Το νότιο τμήμα διατήρησε το όνομα Gates, ενώ το βόρειο ονομάστηκε Greece. Η απόφαση τέθηκε σε εφαρμογή την Πρωταπριλιά του 1822 [3]. Τη χρονιά εκείνη η Greece είχε πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους.
Η Greece πήρε το όνομά της από την Ελλάδα, ως ένδειξη υποστήριξης και συμπάθειας προς τους επαναστατημένους Έλληνες που αγωνιζόταν εκείνα τα χρόνια εναντίον των Οθωμανών κατακτητών [4]. Επίσης, η σύνδεση του ονόματος με την αρχαιότητα είναι εμφανής, καθώς την εποχή αυτή ο φιλελληνισμός στις ΗΠΑ ενισχυόταν από ένα έντονο κλίμα αρχαιολατρίας. Έτσι, στις αρχές του 19ου αιώνα ήταν συχνό φαινόμενο πόλεις στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης να παίρνουν ελληνικά ή ρωμαϊκά ονόματα [5].
Η φιλελληνική σημαία και τα σχολεία με τα ελληνικά ονόματα
Η επίσημη σημαία της πόλης αναπαριστά έναν φάρο ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα κυκλικό πλαίσιο διακοσμημένο με αρχαιοελληνικό μοτίβο και στο κέντρο αναγράφεται η χρονολογία ίδρυσης της πόλης (1822). Ο φάρος συμβολίζει ένα παλιό φάρο στις εκβολές του ποταμού Genesee και ο κύκλος παραπέμπει στις ασπίδες των Αρχαίων Ελλήνων. Η σημαία, που σχεδιάστηκε από τον J.S. Perticone, υιοθετήθηκε στις 17 Αυγούστου 1954 ύστερα από συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου [6].
Σήμερα, οι κάτοικοι της Greece δεν ξεχνούν τη σύνδεση της πόλης τους με την Ελλάδα. Έτσι, σε 4 Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης έχουν δοθεί ελληνικά ονόματα: Arcadia, Athena, Odyssey Academy και Olympia [7].
Γιώργος Γιαννίκος
Βιβλιογραφικές παραπομπές:
[1] https://greecehistoricalsociety.org/looking-back/history-of-the-town-of-greece/
[2] https://greeceny.gov/visitors#town-history
[3] https://www.youtube.com/watch?v=s5m74pso41k
[4] https://greeceny.gov/visitors#town-history
[5] https://www.youtube.com/watch?v=s5m74pso41k