Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024 στα γραφεία της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ) στην Αθήνα (Ζωσίμου 11) πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα τον Αφροαμερικανικό φιλελληνισμό στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με ομιλητή τον Γιώργο Γιαννίκο, διαχειριστή της σελίδας «Φιλέλληνες της Ιστορίας». Συζητήτριες της παρουσίασης ήταν η κυρία Μαρία Δαμηλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και η κυρία Άννα Καρακατσούλη, Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μέσα από την παρουσίαση προβλήθηκε η διαδρομή και η φιλελληνική δράση Αφροαμερικανών φιλελλήνων, όπως ο κουρέας Robert Maines ή ο πολεμιστής James Williams, ενώ αναδείχτηκαν διάφορες ενδιαφέρουσες πτυχές του αφροαμερικανικού φιλελληνισμού στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η φιλελληνική στάση της πρώτης αφροαμερικανικής εφημερίδας «Freedom’s Journal» καθώς και οι θέσεις του εμβληματικού Αφροαμερικανού ακτιβιστή David Walker σχετικά με την αμερικανική δουλεία και τον Ελληνικό Αγώνα.
Οι Αφροαμερικανοί φιλέλληνες προέρχονταν από διάφορα κοινωνικά και επαγγελματικά περιβάλλοντα και εκδήλωσαν έντονες φιλελληνικές θέσεις και δράσεις προς το τέλος της δεκαετίας του 1820. Οι Αφροαμερικανοί διανοούμενοι και δημοσιογράφοι εντόπισαν ομοιότητες ανάμεσα στην οθωμανική και αμερικανική δουλεία και συνέκριναν τη θέση τους με εκείνη των υπόδουλων Ελλήνων. Μάλιστα, μερικοί δεν δίστασαν να ασκήσουν κριτική και να στηλιτεύσουν ορισμένους λευκούς Αμερικανούς φιλέλληνες για την υποκριτική τους στάση απέναντι στην αμερικανική δουλεία.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την παρουσίαση αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων θέματα, όπως ο διεθνικός χαρακτήρας της Ελληνικής Επανάστασης και του φιλελληνικού κινήματος, τα κοινωνικά και πολιτιστικά δίκτυα στα οποία συμμετείχαν οι Αφροαμερικανοί φιλέλληνες καθώς και πώς εντάσσεται ο αφροαμερικανικός στον ευρύτερο αμερικανικό αλλά και στον γενικότερο «Δυτικό» φιλελληνισμό της εποχής.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση της παρουσίασης στην ΕΜΝΕ, η οποία από το 1971 έχει συμβάλει στην επιστημονική θεώρηση και μελέτη της Ελληνικής Ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρεία εκδίδει για πάνω από μισό αιώνα το ιστορικό περιοδικό «ΜΝΗΜΩΝ».