Ο Γάλλος φιλέλληνας στρατάρχης Νικόλαος-Ιωσήφ Μαιζών (Nicolas-Joseph Maison) ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, καθώς ηγήθηκε της Εκστρατείας του Μοριά που είχε ως στόχο να εκδιώξει από την Πελοπόννησο τον Ιμπραήμ και τον στρατό του. Ο Μαιζών, ο οποίος γεννήθηκε πριν 250 χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου 1771, διέθετε ένα στρατόπεδο στο κέντρο της Καλαμάτας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου Φλαρίου.
Ο Μαιζών (1771-1840) γεννήθηκε στο Επιναί (Épinay-sur-Seine) της Γαλλίας, ένα προάστιο του Παρισίου. Ήταν γιος του Joseph Maison και της Marie Genevieve Guiard, ενώ η σύζυγός του ονομαζόταν Marie-Madeleine-Françoise Weigold. Σε ηλικία 21 χρονών κατατάχθηκε στον γαλλικό στρατό και έλαβε μέρος σε πλήθος εκστρατειών στην Ευρώπη (Ιταλία, Ολλανδία) και στους Ναπολεόντειους Πολέμους (1803-1815). Τιμήθηκε με πολλούς τίτλους, όπως του κόμη και του μαρκησίου, ενώ βραβεύτηκε και με τον Μεγάλο Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής. Επίσης, ήταν στρατιωτικός διοικητής του Παρισίου, μέλος της Βουλής των Ομοτίμων και διετέλεσε Υπουργός Πολέμου και Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.
Το 1828 ύστερα από κοινή απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων στάλθηκε στην Πελοπόννησο εκστρατευτικό σώμα με σκοπό την εκκένωση της περιοχής από τα εχθρικά στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Ι΄ ανέθεσε στον Μαιζών την ηγεσία των γαλλικών δυνάμεων. Ο Γάλλος στρατάρχης αναχώρησε στα τέλη Ιουλίου 1828 από τη Γαλλία με πολυπληθές στράτευμα 15.000 στρατιωτών και στις 28 Αυγούστου 1828 έφτασε στη μεσσηνιακή γη και αποβιβάστηκε στο Πεταλίδι. Ο Μαιζών γρήγορα σημείωσε σημαντικές επιτυχίες, αφού κατέλαβε τα φρούρια της Μεθώνης, της Πύλου και της Κορώνης ενώ τον Οκτώβριο του 1828 απελευθέρωσε το φρούριο της Πάτρας. Παρέμεινε στην Ελλάδα για ένα χρόνο περίπου ως τον Μάιο του 1829, οπότε ανακλήθηκε στη Γαλλία και τιμήθηκε με τον βαθμό του στρατάρχη για τη δράση του. Πριν αναχωρήσει, μάλιστα, ο Ιωάννης Καποδίστριας του είχε προσφέρει ως δώρο δύο σπαθιά, το ένα βυζαντινό και το άλλο του Καραϊσκάκη.
Κατά την παραμονή του στην Πελοπόννησο ο Γάλλος στρατάρχης στρατοπέδευσε στην πόλη της Καλαμάτας. Το στρατόπεδό του βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Φλαρίου, που βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας. Ο ναός, που θεμελιώθηκε το 1859 και εγκαινιάστηκε το 1865, κτίστηκε στη θέση παλαιότερης εκκλησίας που ονομαζόταν «Άγιος Νικόλαος των Ξένων». Η ονομασία «Φλάριος» προήλθε από το όνομα του γαλλικού στρατεύματος που λεγόταν Φράριον ή Φλάριον. Το 1828 ο ναός χρησιμοποιήθηκε από καθολικούς ιερείς της γαλλικής στρατιάς, ενώ ο παρακείμενος χώρος αποτέλεσε νεκροταφείο των Γάλλων. Σήμερα, παραπλεύρως της εκκλησίας υπάρχει μία επιγραφή η οποία αναφέρει ότι ο ναός παραχωρήθηκε στον στρατό του Μαιζώνος καθώς και ένα κανονάκι που προσφέρθηκε στον ναό από τον ίδιο τον Γάλλο στρατάρχη, το 1828.
Σε διάφορα μέρη του Νομού μας σήμερα υπάρχουν δρόμοι που έχουν πάρει το όνομά τους από τον Μαιζών. Έτσι, δρόμους «Μαιζώνος» συναντάμε στην Καλαμάτα, στη Μεσσήνη, στην Κορώνη, στη Μεθώνη, στο Πεταλίδι και στην Πύλο. Επίσης, στη Γιάλοβα υπάρχει μνημείο στη μνήμη των 300 Γάλλων αξιωματικών και οπλιτών του εκστρατευτικού σώματος του στρατάρχη Μαιζών που πέθαναν από ελονοσία.
Ο Μαιζών, ο οποίος θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στρατιωτικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα, συνέβαλε αποφασιστικά στην απελευθέρωση της Πελοποννήσου από τα εχθρικά τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα. Περπατώντας στο κέντρο της Καλαμάτας κι αν περάσετε από τον ναό του Αγίου Νικολάου μπορείτε να θαυμάσετε το κανόνι του Μαιζών, ο οποίος είχε επιλέξει την τοποθεσία αυτή για να στήσει το στρατόπεδό του και να οργανώσει τα σχέδιά του εναντίον του Ιμπραήμ.
Γιώργος Γιαννίκος
Πηγές:
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το www.eefshp.org και το www.orthodoxianewsagency.gr.
Το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση άρθρου από την εφημερίδα «Ελευθερία Καλαμάτας» (φύλλο 13189/21-12-2021)