Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης πλήθος εθελοντών στρατιωτών και αξιωματικών, κυρίως από την Ευρώπη, προσήλθαν στην επαναστατημένη Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών. Υπολογίζεται ότι περίπου 1.500 ένοπλοι φιλέλληνες πολέμησαν τα χρόνια εκείνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Ανάμεσα στους στρατιώτες φιλέλληνες εντοπίζουμε 4 ζεύγη αδελφών. Πρόκειται για τα αδέλφια Bassano, τους αδελφούς Beck, τα δίδυμα αδέλφια Fels και τους Seiger. Σημαντικές πληροφορίες για τα πρόσωπα αυτά αντλούμε από τον κατάλογο των φιλελλήνων του Ερρίκου Φορνέζη καθώς και από το βιβλίο «Και πάλι μια Ελεύθερη Ελλάδα» του διακεκριμένου φιλέλληνα καθηγητή William St Clair.
Τα αδέλφια Bassano
Τα αδέλφια Bassano γεννήθηκαν στο Cervione της Κορσικής. Ο Pascal Bassano ήταν ένας από τους πιο γενναίους στρατιώτες του λόχου των φιλελλήνων. Πολέμησε στη Μάχη του Χαϊδαρίου (Αύγουστους 1826) και βρήκε τον θάνατο στις 6 Μαΐου 1827 στη μάχη στο Κωλιάδι Άκρα (σημερινός Άγιος Κοσμάς Αλίμου). Ο αδελφός του, Antoine, προεπαναστατικά υπηρετούσε στον στρατό του Αλή Πασά. Όμως, με την κήρυξη της Επανάστασης τον εγκατέλειψε και πήγε με το μέρος των Ελλήνων. Ήταν ναυτικός και ανέλαβε διοικητής ενός μικρού στόλου στον Αμβρακικό κόλπο και έπειτα υπηρέτησε στη Ναύπακτο. Όπως μας πληροφορεί ο Ερρίκος Φορνέζης ο Antoine Bassano αιχμαλωτίστηκε στην Πρέβεζα, αλλά λόγω των πρότερων σχέσεών του με τους Τούρκους κατάφερε να σωθεί, αφού η οικογένειά του πλήρωσε για να τον ελευθερώσει. Πέθανε στο Ναύπλιο το 1836 από ασθένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε τιμηθεί με τον Σταυρό του Σωτήρα και τον βαθμό του πλοιάρχου εν αποστρατεία [1].
Τα αδέλφια Beck
O François και ο Benjamin Beck κατάγονταν από το Würtzburg της Βαυαρίας. Και οι δύο είχαν φύγει από τη Σχολή Δοκίμων στη Βυρτεμβέργη και έφτασαν στην Ελλάδα για να πολεμήσουν [2]. Ο François, ο οποίος ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία, υπηρέτησε ως επίλεκτος επιλοχίας στην πατρίδα του και πέθανε στο Μεσολόγγι τον Νοέμβριο του 1822 από ασθένεια. Ο νεότερος αδελφός του, ο Benjamin, πέθανε κι εκείνος λίγες μέρες αργότερα μην μπορώντας να αντέξει τον χαμό του αδελφού του [3].
Τα αδέλφια Fels
Τα δίδυμα αδέλφια Fels κατάγονταν από τη Λειψία της Σαξονίας και πήραν μέρος στη Μάχη του Πέτα. Ο ένας ήταν φαρμακοποιός στο επάγγελμα και σκοτώθηκε στο Πέτα. Ο άλλος επέζησε της μάχης, επέστρεψε αργότερα στην Ελλάδα για να εκδικηθεί για τον θάνατο του αδελφού του και πέθανε στο Μεσολόγγι τον Σεπτέμβριο του 1824 [4].
Τα αδέλφια Seiger
Τέλος, τα αδέλφια Seiger κατάγονταν κι εκείνα από τη Λειψία. Ο μεγαλύτερος αδελφός ήταν πρώην αξιωματικός στη Βυρτεμβέργη και πολέμησε στην Ελλάδα ως εθελοντής. Πέθανε στη Μάχη του Πέτα τον Ιούλιο του 1822. Ο μικρότερος αδελφός του πήρε μέρος στην ίδια μάχη και έχασε τα λογικά του βλέποντας τον αδελφό του να σκοτώνεται. Πέθανε τον Ιούλιο του 1822 στο Ανατολικό και ο θάνατός του συγκίνησε ιδιαίτερα τους συμπολεμιστές του [5].
Γιώργος Γιαννίκος
Βιβλιογραφικές παραπομπές:
[1] Περιοδικό «Εβδομάς», Έτος Α΄, σελ. 9.
[2] St Clair, W. (2022). Και πάλι μια Ελεύθερη Ελλάδα – Οι Φιλέλληνες στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Αθήνα: Γκοβόστη, σελ. 190.
[3] Περιοδικό «Εβδομάς», ό.π.
[4] St Clair, W., ό.π., σελ. 153, 287.
[5] Περιοδικό «Εβδομάς», ό.π., σελ. 118.